מכון הערכת הסיכונים הפדרלי של גרמניה (גוף ממשלתי), ה-BfR, פרסם ב-25 בנובמבר 2019 הודעה [2] בה הציבור מוזהר מפני שימוש בכלים שנמצאים במגע עם שתייה חמה או אוכל חם, ומכילים שרף מלמין (מלמין בשילוב פורמאלדהיד).
בנוסף לכלי מלמין, העשויים משרף מלמין, גם כוסות במבוק רב-פעמיות מכילות לעתים קרובות שרף מלמין, המשמש כמעין דבק המקשר את סיבי הבמבוק.
ה-BfR פרסם נייר עמדה ובו סקירה של מחקרים [3] שבוצעו במאות כלים ומצא שבטמפרטורות גבוהות מלמין (שהוא חומר העשוי לפגוע בכליות [5,4]) ופורמאלדהיד (שהוא חומר מסרטן [6]), נודדים מהכלים למזון. הנדידה היתה גבוהה יותר בעד 30% בכלי במבוק המכילים שרף מלמין, בהשוואה לכלי מלמין רגילים.
לפי הודעת ה-BfR בחלק מהמקרים שנבדקו, כמות הפורמאלדהיד שנמצאה חרגה מסף הבטיחות שנקבע על ידי הרשות האירופאית לבטיחות מזון (EFSA) פי 120 ביחס לסף לילדים (!!) ופי 30 (ביחס לסף למבוגרים). כמות המלמין שנדדה חרגה פי 3 מהסף לילדים, ולא חרגה מהסף למבוגרים.
מסקנת ה-BfR היתה שקיים סיכון בריאותי אפשרי לצרכנים המשתמשים באופן קבוע בצלחות וכוסות עשויות מלאמין או מלמין/במבוק עבור שתייה חמה / מזון נוזלי חם.
בדיקות חוזרות של אותם כלים הראו עלייה בכמות המלמין הנודד, וה-BfR מייחס זאת לדגרדציה של הכלים בעקבות המגע עם הנוזלים החמים לאורך הזמן.
ה-BfR ממליץ לצרכנים להימנע מצריכת מזון ושתייה חמים בכלים המכילים שרף מלמין.
נזכיר ה-BfR המליץ עוד בשנת 2011 להימנע משימוש בכלים אלו במיקרוגל בשל נדידת מלמין ופורמאלדהיד [7].
אז איך לקחת קפה "לדרך"? כדאי להשתמש בכלים עשויים מזכוכית או פלדת אל-חלד (נירוסטה).
אם הגעת עד כאן, אולי יעניין אותך לקרוא גם את הסקירה של קליריה על סיכונים חבויים בביספנול A ותחליפיו (BPA-free) בכלי פלסטיק, או לנסות את אפליקציית קליריה לאייפון, אנדרואיד, או את תוסף קליריה לדפדפן כרום, אשר בודקים בשבילך באופן אוטומטי את בטיחות הרכיבים במוצרי קוסמטיקה, היגיינה ונקיון, בזמן הקניות באינטרנט.
הבהרות: התוכן בסקירה מובא כמידע כללי, ולא נועד להחליף התייעצות רפואית. להערות או שאלות כתבו ל-hello@clearya.com .הסקירה הזאת אינה פרסומת, ולא התקבלה תמורה כלשהי משום גורם כדי להיכלל בה.